Aamupaloja · Suolaista

Vaivaamatonta (eli vaivatonta) leipää!

Screenshot 2016-07-07 at 11.13.42

Mikä onkaan parempaa, kuin uunituoreet sämpylät aamulla! Ideaali aamu ei kuitenkaan ala niin, että alat valmistamaan sämpylätaikinaa, kohotat, leivot sämpylöiksi ja kohotat taas. Ei, ei, ei. Ihanne aamu alkaa niin, että otat yön yli kohonneen taikinan jääkaapista ja paistat sen sämpylöiksi sillä aikaa, kun kahvi tippuu. Tällaisen toimintamallin mahdollistaa Siken blogista löytämäni Namasten sämpylöiden resepti, jolle annan kaikki ylistyssanat. Sämpylöihin tulee ihana, rapea kuori, sisus on pehmeä ja huokoinen ja maku kaikinpuolin kohdillaan. Ja mikä parasta, taikinaa ei tarvitse lainkaan vaivata. Taikinaa voi varioida eri jauhoja käyttämällä, mutta puolet jauhoista on hyvä olla vehnää. Sekaan voi heittää vaikka siemeniäkin, jos siltä tuntuu.

Tarvitset:
7,5 dl vettä
25g tuorehiivaa
1 rkl suolaa
1,5 dl  ruisjauhoja
2 dl  kokojyväjauhoja
n. 9 dl vehnäjauhoja

Tee näin:
Ihan ensimmäiseksi suosittelen tekemään tämän taikinan melko suureen kulhoon. Taikina tosiaankin kohoaa yön aikana jääkaapissa ja iso kulho on tarpeen, ettei taikina tule aamulla vastaan, kun avaat jääkaapin oven (kokemusta on, hah!).

Sekoita vesi, hiiva ja suola keskenään ja lisää joukkoon jauhot seuraavassa järjestyksessä: ensin ruisjauhot, sitten kokojyväjauhot ja lopuksi vehnäjauhoja sen verran, että saat aikaan paksun, puuromaisen taikinan. Ja taikinaa ei tosiaan tarvitse vaivata, reipas sekoitus riittää.

Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta. Nostele kahden lusikan avulla nokareita pellille. Huiskauta päälle vähän jauhoja ja paista 220 asteessa 35min. Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s