Kasvisruokia

Makumatka Nepaliin!


Olen aina ollut suuri nepalilaisen ruuan ystävä, mutta en ole koskaan aiemmin tehnyt itse ainuttakaan kyseisen keittiön herkuista. Nyt oli kuitenkin ryhdyttävä tuumasta toimeen, kun Glorian ruuan & viinin kesän numerosta löytyi ohje nimeltä mökkiläisen malai kofta. Olen syönyt tätä annosta eräässä nepalilaisessa ravintolassa useasti ja päätin kokeilla millaista se olisi omatekoisena. 

Resepti on Minna von Reichen käsialaa ja hän kertoi kehittäneensä sen, jotta malai kofta olisi kokattavissa myös mökkikeittiössä. Ohje oli mielestäni loistava! Teko oli helppoa ja selkeää ja toisella tekokerralla nopeampaa. Ensimmäiselle kerralla aikaa kului vähän enemmän, kun homma oli uutta. Kaikki ei myöskään mennyt ihan nappiin tuolla ekalla yrittämällä, sillä uppopaistoin koftat kahdessa erässä ja ensimmäinen niistä onnistui loistavasti, mutta toisessa satsissa leivitys ei pysynytkään ehjänä, vaan se halkeili paiston aikana ja lopputulos oli aika ruma. En ollut aiemmin leivittänyt maissijauhoilla ja mietin, johtuikohan tuo kahdessa erässä paistamisesta, en tiedä. Hyviä ne rumemmatkin silti olivat, joten haitta oli vain kosmeettinen 🙂


Tarvitset:
5 isoa jauhoista perunaa
2 porkkanaa
2 vihreää chiliä
1 dl cashewpähkinöitä rouhittuna
200 g kotijuustoa
1 dl maissijauhoja 
1 dl pakasteherneitä
1/2 dl rusinoita (nämä jätin pois)
1 rkl hunajaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa
1 tl chilijauhetta
1 tl suolaa 
1/2 tl jauhettua korianteria

Lisäksi tarvitset:
2 dl maissijauhoja
1 l öljyä paistamiseen

Kastikkeeseen tarvitset:
2 pientä sipulia
2 valkosipulinkynttä
3 cm:n pala inkivääriä
1 rkl öljyä
1/2 tl kuminansiemeniä
2 tl jauhettua korianteria
1 tl garam masalaa
1 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl kurkumaa
1 prk (400g) paseerattua tomaattia
2 dl ruokakermaa
2 rkl hunajaa

Tee näin:
Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Keitä palat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä), noin 15 minuuttia. Halkaise chilit, poista siemenet ja hienonna chili. Rouhi pähkinät. Valuta kypsät porkkanat ja perunat hyvin ja muussaa ne karkeaksi soseeksi. Murustele kotijuusto joukkoon. Lisää chili, pähkinärouhe ja muut aineet joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Mittaa maissijauho lautaselle. Pyörittele massasta käsin koftapullia ja pyörittele ne maissijauhoissa.

Kuumenna öljy isossa kattilassa. Uppopaista koftat kauniin ruskeiksi öljyssä noin 5-7 minuuttia; käännä kerran paiston aikana. Nosta kypsät koftat talouspaperilla päällystetylle ritilälle.

Valmista kastike. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää kuminansiemenet pannuun. Paista 3-4 minuuttia. Lisää sipulit, laske lämpöä ja anna sipuleiden kuullottua pari minuuttia. Lisää inkivääri, kuivat maisteet ja sekoita. Lisää paseerattu tomaatti. Kiehauta ja anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi kerma ja kuumenna vielä nopeasti kiehuvaksi. Siirrä kastike sivuun ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Upota koftat kastikkeeseen tai tarjoa pyörykät ja kastike erikseen. 

Meillä koftia on nyt syöty pariin otteeseen riisin, naan-leivän ja raitakastikkeen kanssa ja näitä tehdään ehdottomasti jatkossakin. Kannattaa kokeilla! 

Ja tässä vielä ne ”rumemmat” koftat 🙂

One thought on “Makumatka Nepaliin!

  1. En ole koskaan tehnyt, edes maistanut, mutta nyt täytyy panna testiin, kuulostaa tosi hyvälle!! Yritän löytää uusia kasvissyöjä-ystävällisiä, mutta silti kiinnostavia reseptejä, joten tämä on täydellinen, kiitos!
    xIida
    p.s.Jos kiinnostaa niin käyhän kurkkaamassa mun blogia, northboundkitchen.wordpress.com! :))

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s